Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

120 εργάτες νεκροί ετησίως

Κάθε τρεισήμισι λεπτά ένας εργαζόμενος πεθαίνει στην ΕΕ από σχετιζόμενες με την εργασία αιτίες. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερους από 160.000 θανάτους κάθε χρόνο που οφείλονται στις επαγγελματικές ασθένειες και πάνω από 6000 θανάτους εξαιτίας των εργατικών «ατυχημάτων». Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πάνω από 120 σκοτώνονται κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), τα οποία έδωσε σήμερα Δευτέρα 27 Απριλίου 2009, στη δημοσιότητα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο(ΠΑΜΕ), περίπου 2,2 εκατομμύρια των εργαζομένων χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο, από τις επαγγελματικές ασθένειες και από τα εργατικά ατυχήματα, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου σε μια αύξηση της τάξης του 10%, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις. Επίσης περίπου 270.000.000 άνθρωποι είναι σακατεμένοι από εργατικά ατυχήματα και άλλα 160.000.000 εργαζόμενοι, είναι καθηλωμένοι στο κρεβάτι και υποφέρουν από ασθένειες που σχετίζονταν άμεσα με την εργασία. Σχεδόν 5.500 οι νεκροί εργάτες από το 1970 μέχρι σήμερα (χωρίς να υπολογίσουμε τους νεκρούς ναυτεργάτες, αγρότες και μεταλλωρύχους) και πολλαπλάσιοι από επαγγελματικές ασθένειες.
Όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, "στη χώρα μας δεν υπάρχει επί της ουσίας διαδικασία διάγνωσης, αναγνώρισης και καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών. Ο μοναδικός ασφαλιστικός φορέας που μπορεί να αναγνωρίσει και να καταγράψει τα επαγγελματικά νοσήματα, το ΙΚΑ, δεν δίνει στη δημοσιότητα αξιόπιστα στοιχεία, τη στιγμή που ο αριθμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με την αιτιολογία της «κοινής νόσου», αυξάνει θεαματικά τα τελευταία χρόνια (9.000 νέες αιτήσεις περίπου για την τετραετία 1995-1998 μόνο για την περιοχή της Αττικής)".
Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή την αυριανή (28 Απριλίου) Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους Χώρους της Δουλειάς.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Πού πήγαν τα χρήματα για τον "Άγιο Παύλο";

Ρήμαξε το κτίριο όπου θα γινόταν Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στο πρώην Β Συγκρότημα του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, "Άγιος Παύλος". Πλήρης  στοίχισηΌπως καταγγέλλει, σε γραπτή ερώτηση του προς την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την απαξίωση και την εμπορευματοποίηση των υποδομών Υγείας, την οποία κατέθεσε την Παρασκευή 24 Απριλίου 2009 ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Δρούτσας, μηχανήματα και ξενοδοχειακή υποδομή... εξαφανίστκαν και, φυσικά, το περίφημο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου δε λειτούργησε ποτέ ως σήμερα, αλλά εντάσσεται από προγραμματική περίοδο σε προγραμματική περίοδο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ερώτησή του επισημαίνει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων αλλά και τα όσα δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, στη Βουλή των Ελλήνων το 2003, αποφασίστηκε η σύσταση κέντρου Υγείας αστικού τύπου στη θέση όπου μέχρι το 1999 λειτουργούσε το Β΄ Συγκρότημα του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης "Άγιος Παύλος". Το έργο το οποίο είχε ενταχθεί στο Γ ΚΠΣ «δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, η εργολαβία που είχε ανατεθεί μετά από δημοπράτηση διαλύθηκε γιατί επί χρόνια είχαν διακοπεί οι εργασίες λόγω μη προβλεπόμενων από την δημοπράτηση έργων αντισεισμικής θωράκισης του κτιρίου, ενώ τα ενοίκια για το κτίριο - φάντασμα εξακολουθούν να πληρώνονται κανονικά. Το εγκαταλελειμμένο κτήριο έχει καταλεηλατηθεί, και όλος ο ιατρικός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός, έχουν εξαφανιστεί». Σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα «το έργο εμφανίζεται τώρα ότι έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ προκειμένου να δημοπρατηθεί και πάλι». Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η υπόθεση του Κέντρου Υγείας αναδεικνύει την απαξίωση των υποδομών Υγείας, κάνει λόγο για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος που διατίθεται για την Υγεία, για υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και εμπορευματοποίηση του κοινωνικού, αυτού, αγαθού, προκειμένου να πολλαπλασιαστούν τα κέρδη των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ρωτά, δε, την Επιτροπή αν:
  • Γνωρίζει τα ποσά που δαπανήθηκαν μέχρι στιγμής για την ανακατασκευή και τον εξοπλισμό ενός κτηρίου φάντασμα που δεν λειτούργησε ποτέ;
  • Υπήρχε κοινοτική συγχρηματοδότηση και σε ποιό ύψος;
  • Ποιά είναι η προβλεπόμενη χρηματοδότηση για το έργο μέσω του ΕΣΠΑ και ποιά η κοινοτική συμμετοχή;

Κοινή ιατρική περίθαλψη σε όλη την Ενωμένη Ευρώπη

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Κοινή ιατρική περίθαλψη, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους κατοίκους όλων των χωρών-μελών, προωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ψηφίστηκε την Πέμπτη 23 Απριλίου 2009, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σχετική πλειοψηφία, η έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη. Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, οι ασθενείς θα μπορούν, αφού περάσουν από σχετική έγκριση, να εξετάζονται και σε άλλα ιατρικά κέντρα της Ευρώπης και η δαπάνη να χρεώνεται στο οικείο ασφαλιστικό τους ταμείο, με βάση το ποσό που αυτό θα χορηγούσε για περίθαλψη σε εγχώριο ιατρικό κέντρο.

Η νέα Οδηγία δημιουργεί πλέον ένα ειδικό πλαίσιο αποσαφηνίζοντας τα δικαιώματα διασυνοριακής περίθαλψης των ασθενών σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ασθενείς θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ τα έξοδα που θα τους επιστρέφονται θα αντιστοιχούν στο ποσό που θα κάλυπτε η χώρα τους για αντίστοιχη περίθαλψη∙ τυχόν πρόσθετα έξοδα, ωστόσο, θα καλύπτονται από τον ίδιο τον ασθενή.
Έτσι, όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθούν ένα κέντρο του εξωτερικού, πλέον θα μπορούν να παίρνουν, από το ταμείο τους, το ποσό το οποίο θα εισέπρατταν για εξέταση σε εγχώριο ιατρικό κέντρο και να το αποδίδουν στο κέντρο της αλλοδαπής. Φυσικά θα πληρώνουν από την τσέπη τους τη διαφορά. Θα έχουν, έτσι, περισσότερες εναλλακτικές λύσεις -αν, φυσικά, περάσει από την Κομισιόν η απαραίτητη ρύθμιση, αφού τα συμφέροντα στον τομέα της Υγείας είναι τεράστια.
Ο ευρωβουλευτής της Νέας δημοκρατίας Μανώλης Αγγελάκας, μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, σε παρέμβασή του στην κοινή συζήτηση επί του θέματος στην Ολομέλεια, τόνισε ότι "με τη νέα νομοθεσία αντιμετωπίζεται το ζήτημα της κινητικότητας των ασθενών και η θεραπεία ασθενειών σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους Ευρωπαίους πολίτες να τύχουν της καλύτερης δυνατής περίθαλψης, γνωρίζοντας τα δικαιώματά τους και χωρίς να ταλαιπωρούνται ως προς την επιστροφή των εξόδων, αφού τα κράτη μέλη θα έχουν εγκαταστήσει ένα σαφές σύστημα προηγούμενης έγκρισης των εξόδων αυτών".
Φυσικά, το θέμα δε θεωρείται λήξαν. Οι χώρες θα πρέπει να δημιουργήσουν (όπου δεν υπάρχει) μηχανισμό υπολογισμού των εξόδων, κατάλογο των ασθενειών που θα εντάσσονται στο σύστημα διασυνοριακής περίθαλψης και σύστημα αναγνώρισης των συνταγών φαρμάκων, δεδομένης της μη κυκλοφορίας των ίδιων φαρμάκων σε όλα τα κράτη μέλη και της μη εναρμονισμένης κατάταξής τους από τα Συστήματα Ασφάλισης.
Και μην ξεχνάτε: Είναι πολλά τα λεφτά...

Ανανέωση 22.00
Αντίθετη είναι η άποψη του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Τούσσα:
«Η οδηγία για την "μετακίνηση των ασθενών" προωθεί την ενιαία αγορά Υγείας, την εφαρμογή των ελευθεριών της συνθήκης του Μάαστριχτ. Την μετακίνηση των ασθενών αλλά και των επαγγελματιών υγείας προκειμένου να κατοχυρωθεί η εμπορευματοποίηση της Υγείας. Η επιστροφή μέρους των εξόδων νοσηλείας στο εξωτερικό είναι η παγίδα για την απόσπαση λαϊκής συναίνεσης στην εμπορευματοποίηση και την δημιουργία ασθενών πολλών ταχυτήτων, στην ταξική διάκριση στο δικαίωμα στη ζωή. Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών, γενικότερα της Δημόσιας Υγείας, απαιτεί την λειτουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, που καλύπτει το σύνολο των αναγκών υγείας (εξειδικευμένες και μη), όλου του πληθυσμού (ανεξάρτητα από οικονομική και ασφαλιστική κατάσταση). Μόνο ένα τέτοιο σύστημα, που μπορεί να αναπτυχθεί στα πλαίσια μίας λαϊκής οικονομίας, από τη Λαϊκή εξουσία, μπορεί να εξασφαλίσει ποσοτική επάρκεια και ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών, αποτελεσματική προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων», δήλωσε.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Προληπτική ιατρική στον ΕΔΟΕΑΠ

Το πρώτο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης. Τα μέλη του οργανισμού θα αποκτήσουν, για πρώτη φορά, ηλεκτρονικό φάκελο υγείας που στόχο θα έχει την έγκαιρη διάγνωση και την ασφαλή αντιμετώπιση νοσημάτων.
Η Ελλάδα μέχρι τη δεκαετία του 1990 είχε ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο. Σήμερα το προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 65 ετών βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Για το λόγο αυτό ο ΕΔΟΕΠ Θεσσαλονίκης αποφάσισε την υλοποίηση προγράμματος προληπτικής ιατρικής που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το ινστιτούτο κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής.
Όσοι πάρουν μέρος στο πρόγραμμα θα δώσουν σύντομη συνέντευξη στα ιατρεία, θα υποβληθούν σε βασικό εργαστηριακό έλεγχο με τον οποίο σκιαγραφείται η συνολική κατάσταση υγείας του ασφαλισμένου και θα επαναλάβουν τους ελέγχους -αν χρειαστεί- με υπενθυμίσεις εκ μέρους ειδικής ομάδας. θα αρχίσει να πραγματοποιείται σε πιλοτική βάση και αφορά 150 άμεσα μέλη άνδρες και γυναίκες 35-55 ετών. Η συμμετοχή είναι εθελοντική και η ένταξη στο πρόγραμμα θα γίνεται έπειτα από αίτηση.

Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Σε ιό οφείλονται οι μυοκαρδίτιδες

Περίπου το 40% των αιφνιδίων θανάτων σε νεαρές ηλικίες κάτω των 35 ετών φαίνεται ότι οφείλονται σε μυοκαρδίτιδα. Η μυοκαρδίτιδα, φλεγμονή του μυοκαρδίου, προκαλείται συνήθως από ιούς, ενώ σπανίως μπορεί να προκληθεί από αλλεργία σε φάρμακα. Οι πιο συχνοί ιοί που ενοχοποιούνται για την πρόκλησή της είναι οι εντεροϊοί, συνήθως ο κοξάκι, οι αδενοϊοί, οι παροβοϊοί τα χλαμύδια και οι ρικέτσιες.
Αυτά υπογράμμισε ο Σταμάτης Αδαμόπουλος, αναπληρωτής διευθυντής του Β΄ καρδιολογικού τμήματος του Ωνάσειου, στο πλαίσιο του συνεδρίου για τις καρδιοπάθειες που έγινε στη Θεσσαλονίκη, του οποίου οι εργασίες έληξαν το Σάββατο.
Όπως υπογράμμισε, από παρατήρηση που έγινε στο Ωνάσειο, προέκυψε ότι πιο συχνά είναι τα χλαμύδια, σε νεαρές κυρίως ηλικίες.
«Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να διαλάθει της προσοχής και αργότερα, μετά από μερικούς μήνες, να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, όμως αν ανατρέξουμε στο ιστορικό του ασθενή διαπιστώνεται ότι προηγήθηκε λοίμωξη ή του γαστρεντερικού ή του αναπνευστικού συστήματος», δήλωσε ο κύριος Αδαμόπουλος.
Να σημειωθεί ότι μπορεί να εκδηλωθεί σαν έμφραγμα του μυοκαρδίου (πόνος στο στήθος, αλλαγές στο καρδιογράφημα και αύξηση των ενζύμων στον ορό του αίματος ), επίσης μπορεί να εκδηλωθεί άμεσα σαν καρδιακή ανεπάρκεια, δηλαδή με δύσπνοια και εύκολη κόπωση, που στις ακραίες μορφές της μπορεί ο ασθενής να χρειαστεί μηχανική υποστήριξη της καρδιάς, μέχρι να αναλάβει πάλι η καρδιά. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των περιπτώσεων γίνεται πλήρης αποδρομή της νόσου.
«Δεν σημαίνει βέβαια, ότι κάθε λοίμωξη, θα οδηγήσει σε μυοκαρδίτιδα. Το 90% των ασθενών, που έρχονται σε επαφή με τα μικρόβια, που προκαλούν μυοκαρδίτιδα, δεν θα την παρουσιάσει. Για να εκδηλωθεί χρειάζεται και γενετική προδιάθεση , αδιευκρίνιστη επί του παρόντος», συνέχισε ο κύριος Αδαμόπουλος.
Ο ιός μέσω του αίματος μεταφέρεται στο μυοκάρδιο και δημιουργεί νέκρωση των μυοκυττάρων και φλεγμονή του μυοκαρδίου. Η διάγνωση αν εκδηλωθεί σαν έμφραγμα γίνεται με ηλεκτροκαρδιογράφημα και ένζυμα, αν εκδηλωθεί σαν καρδιακή ανεπάρκεια με το υπερηχοκαρδιογράφημα. Και στις δύο περιπτώσεις μεγάλη βοήθεια προσφέρει η MRI (μαγνητική τομογραφία), οποία μπορεί να ανιχνεύσει μυοκαρδίτιδα ακόμα και σε πολύ πρώιμα στάδια.
Όταν η μυοκαρδίτιδα εκδηλώνεται σαν έμφραγμα, συνήθως έχει πλήρη ύφεση, χωρίς να απαιτηθεί ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή. Όταν εκδηλώνεται σαν καρδιακή ανεπάρκεια οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες. Δηλαδή το 50% κάνει σταθερή χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια , το 25% έχει προοδευτική επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας και το υπόλοιπο 25% έχει βελτίωση και πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας της καρδιάς.
«Όταν η καρδιακή ανεπάρκεια παραμένει πολύ, χρήσιμη είναι η βιοψία του μυοκαρδίου (με την μέθοδο PCR), η οποία δίνει πληροφορίες για το είδος του ιού ή των ιών, που προκάλεσαν τη μυοκαρδίτιδα και με την ανοσοϊστοχημεία, που δίνει πληροφορίες για την ύπαρξη ή όχι φλεγμονής. Τα αποτελέσματα της βιοψίας κατευθύνουν στη θεραπεία πέρα από την θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Όταν διαπιστώνεται η ύπαρξη ιού χωρίς φλεγμονή, χορηγούνται αντιιϊκά φάρμακα ευρέως φάσματος και συνήθως ιντερφερόνη.
Όταν υπάρχει φλεγμονή χωρίς την παρουσία ιού γίνεται ανοσοκαταστολή συνήθως με κορτιζόνη ή αζαθειοπρίνη.
Εδώ και 4-5 χρόνια εφαρμόζεται η νέα θεραπεία, η οποία απαιτεί εξειδικευμένα κέντρα μελέτης νεοεμφανιζόμενων περιστατικών μυοκαρδίτιδας και συνδυασμό ειδικοτήτων (καρδιολόγου, παθολογοανατόμου, ανοσολόγου και λοιμωξιολόγου)» κατέληξε ο κύριος Αδαμόπουλος. Σπανίως η βιοψία βοηθάει να βρεθεί λοιμογόνος παράγοντας που έχει ειδική θεραπεία (κυτταρομεγαλοϊός ή χλαμύδια). Στο Ωνάσειο γίνεται σοβαρή προσπάθεια δημιουργίας μονάδας διερεύνησης μυοκαρδίτιδας και μυοκαρδειοπαθειών.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Βηματοδότης-σωτήρας!

Επανάσταση στη θεραπεία των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί η αμφικοιλιακή βηματοδότηση. Η μέθοδος εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου τοποθετήθηκαν 105 τέτοιοι βηματοδότες σε ασθενείς, που έπασχαν από ενδιάμεση ή βαριά καρδιακή ανεπάρκεια.
«Τα αποτελέσματα είναι λίαν ενθαρρυντικά και παρόμοια με αυτά του εξωτερικού», δήλωσε ο καθηγητής καρδιολογίας, διευθυντής της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και πρόεδρος του συνεδρίου Γεώργιος Παρχαρίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το 9ο Συνέδριο για τις Νέες Μεθόδους στην Καρδιολογία, που θα πραγματοποιηθεί στις 9, 10 και 11 Απριλίου 2009, στο Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης.
«Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου επιβεβαιώνονται με την ανακοίνωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που έγινε πριν λίγες μέρες σύμφωνα με την οποία η τοποθέτηση μπορεί να γίνει πολύ νωρίτερα σε αρχόμενη καρδιακή ανεπάρκεια, δηλαδή, όταν οι ασθενείς βρίσκονται μόνο στην Ι ή ΙΙ κλάση καρδιακής ανεπάρκειας, με θεαματικά αποτελέσματα.
Στους ασθενείς που τοποθετήθηκαν αμφικοιλιακοί βηματοδότες νωρίς, παρατηρήθηκε βελτίωση της λειτουργίας της αριστερής κοιλίας, ελάττωση της εισαγωγής στα Νοσοκομεία και ελάττωση της θνητότητας στους 24 μήνες από 24% σε 11%», συνέχισε ο κύριος Παρχαρίδης.
Να σημειωθεί ότι η καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνει συνεχώς σε συχνότητα τα τελευταία χρόνια και φαίνεται ότι προσβάλλει το 1% - 2% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στη χώρα μας ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από την νόσο ανέρχεται στις 200.000, ενώ κάθε χρόνο διαγιγνώσκεται σε 25.000 Έλληνες.
Η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται κυρίως σε μεγάλη ηλικία και με βάση τις στατιστικές το 10% του πληθυσμού άνω των 65 ετών πάσχει από αυτήν. Η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία αποτελούν τα κλειδιά αναστολής της εξέλιξης της νόσου, αλλά και της αύξησης της επιβίωσης των ασθενών.
Η μέθοδος εφαρμόζεται μέχρι σήμερα σε ασθενείς που πληρούν ορισμένα κριτήρια.

Η υπετροφική μυοκαρδιοπάθεια
Στη συνέχεια ο καθηγητής αναφέρθηκε στην υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, η οποία μέχρι πρότινος θεωρείτο πολύ σπάνια νόσος, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού 1 στα 500 άτομα στον γενικό πληθυσμό πάσχει από αυτήν. Στην Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων 20.000 Έλληνες πάσχουν από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Παλαιότερα θεωρείτο κακοήθης νόσος, κάτι που δεν ανταποκρίνεται επίσης στην πραγματικότητα, γιατί η θνητότητα από αυτήν στο σύνολο των ασθενών ανέρχεται στο 1% το χρόνο. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 4 - 5% σε μια ομάδα ασθενών που αποτελεί το 20% περίπου του συνόλου των ασθενών, που πάσχουν από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.
Δεδομένου ότι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια αποτελεί και την κυριότερη αιτία αιφνιδίου θανάτου στους αθλητές, το σπουδαιότερο μέλημα των ιατρών πρέπει να είναι η αποκάλυψη του 20% των ασθενών, που κινδυνεύουν από αιφνίδιο θάνατο. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί πάρα πολύ εύκολα βάσει ορισμένων παραγόντων κινδύνου.
«Στην Α΄Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ λειτουργεί ιατρείο υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Επειδή η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια διαφέρει από χώρα σε χώρα, αλλά και από διάφορα μέρη της ίδιας χώρας, βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με αντίστοιχα ιατρεία στην Αθήνα και στην Κύπρο και σε λίγα χρόνια θα ανακοινώσουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές και σε σχέση και με ιατρεία του εξωτερικού, όπως αυτά της Ιταλίας.
Στην Α΄ Καρδιολογική κλινική μελετήσαμε από το 2002 μέχρι σήμερα 450 ασθενείς που πάσχουν από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και βρήκαμε ότι ένα 5% των ασθενών κινδυνεύει από αιφνίδιο θάνατο. Η πρόληψη έγινε με τοποθέτηση απινιδωτή. Πρέπει να τονίσω ότι η μέγιστη πλειοψηφία των ασθενών με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο, άρα είναι έκθετη σε αιφνίδιο θάνατο. Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί με τη δημιουργία κέντρων αναφοράς ασθενών που πάσχουν από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια», κατέληξε ο κύριος Παρχαρίδης.
Τέλος ο κύριος Παρχαρίδης ανακοίνωσε την δημιουργία του πρώτου ιατρείου συγγενών καρδιοπαθειών ενηλίκων και πνευμονικής υπέρτασης στον βορειοελλαδικό χώρο, το οποίο θα λειτουργήσει σε σύνδεση με το αντίστοιχο τμήμα της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Royal Brompton του Λονδίνου, που διευθύνει ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής καρδιολογίας Μιχάλης Γκατζούλης.

Νέα μέθοδος για την κολπική μαρμαρυγή
Ο Χαράλαμπος Καρβούνης, καθηγητής καρδιολογίας Α.Π.Θ., μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, αναφέρθηκε σε μία νέα επεμβατική μέθοδο που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής, η οποία τείνει να γίνει πρώτη μέθοδος επιλογής.
Η μέθοδος πραγματοποιείται σε αιμοδυναμικό εργαστήριο με τη βοήθεια σύγχρονων συστημάτων χαρτογράφησης της καρδιάς και αφορά την απομόνωση των πνευμονικών φλεβών.
«Στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ έχει εφαρμοσθεί σε 60 περίπου ασθενείς, χωρίς επιπλοκές κατά την ώρα της επέμβασης. Η μέθοδος αφορά κυρίως νέους σε ηλικία ασθενείς, οι οποίοι έχουν πολλά επεισόδια, παρά τη λήψη έντονης φαρμακευτικής αγωγής και έχει ποσοστό επιτυχίας περίπου 70%, ενώ οι επιπλοκές είναι λίγες και σχετικά σπάνιες.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία πολύ συχνή αρρυθμία που αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που προσέρχεται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών αφόρα περιπτώσεις με την παροξυσμική μορφή της κολπικής μαρμαρυγής που εμφανίζεται με έντονη ταχυκαρδία», δήλωσε ο κύριος Καρβούνης.
Να σημειωθεί ότι η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και πιο συχνά στους ηλικιωμένους. Τα κυριότερα συμπτώματά της είναι η ταχυκαρδία και ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός. Συνήθως η αρρυθμία αρχίζει απότομα με μεγάλη ταχυκαρδία και προκαλεί έντονη ανησυχία στον ασθενή και στο περιβάλλον του. Οι ασθενείς αυτοί τις περισσότερες φορές χρειάζονται νοσηλεία για την αντιμετώπιση της αρρυθμίας.
Αν και η κολπική μαρμαρυγή δεν προκαλεί άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του ασθενή ( υπάρχει μόνο ένας σχετικά αυξημένος κίνδυνος εμβολικών και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων), εντούτοις πολλοί ασθενείς έχουν έντονα συμπτώματα και έχουν συχνές νοσηλείες στα νοσοκομεία. Για την αντιμετώπισή της είναι απαραίτητο να παίρνουν αντιπηκτική αγωγή με την οποία μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος των εμβολικών και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ για την πρόληψη των υποτροπών της κολπικής μαρμαρυγής υπάρχουν αρκετά φάρμακα, τα οποία όμως δεν είναι πάντα αποτελεσματικά και ορισμένα έχουν και σημαντικές παρενέργειες.

Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Απεργιακές κινητοποιήσεις νοσοκομειακών γιατρών

Με συγκεντρώσεις και κυλιόμενες τρίωρες στάσεις εργασίας που θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή , διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων της χώρας και ζητούν νέο μισθολόγιο, τη ρύθμιση των νυχτερινών και των ρεπό, καθώς και προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Στις 9 το πρωί στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι του Ιπποκράτειου προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου μπροστά από το νοσοκομείο.
Οι τρίωρες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν προειδοποιητικό χαρακτήρα, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων σκοπεύει να επανέλθει μετά το Πάσχα με πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ζητούν, μεταξύ άλλων, νέο μισθολόγιο, εφαρμογή του εξωδίκου της ΠΟΕΔΗΝ για την εφαρμογή του πενθημέρου, τη ρύθμιση νυχθερινών και της ανάπαυσης, καθώς και προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Οι νοσηλεύτριες περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.