Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Φάρμακα, αλκοόλ, υπνηλία απαγορεύουν την οδήγηση

Φάρμακα, αλκοόλ, αλλά και έλλειψη ύπνου, είναι καταστροφικά για την οδήγηση. Αντί για τον προορισμό μας, μας οδηγούν,σίγουρα, σε πρόκληση τροχαίου ατυχήματος. Αυτό υπογραμμίστηκε τo Σάββατο, 28 Μαρτίου 2009, τελευταία ημέρα των εργασιών του 24ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης σε στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Τροχαία Ατυχήματα». Οι επιστήμονες διερεύνησαν τη συμμετοχή του ρόλου του αλκοόλ, της λήψης φαρμάκων και της υπνηλίας στα τροχαία ατυχήματα.
Η πνευμονολόγος Έφη Βλαχογιάννη, υπεύθυνη εργαστηρίου ύπνου στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος, αναφέρθηκε σε πείραμα, που έγινε σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, το οποίο αποδεικνύει ότι η συνύπαρξη χρέους ύπνου (λιγότερου ύπνου από ό,τι πραγματικά χρειαζόμαστε) και χρήσης αλκοόλ, μέσα στα επιτρεπτά όρια, αποτελεί κίνδυνο για πρόκληση τροχαίου ατυχήματος.
Στην Ιατρική σχολή του Παν/μιου της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ μελετήθηκαν 20 άτομα (9 άνδρες και 11 γυναίκες), ηλικίας 23 χρόνων. Η μελέτη είχε δυο φάσεις. Στην πρώτη τα άτομα κλήθηκαν να οδηγήσουν σε προσομοιωτή οδήγησης στη μια η ώρα το βράδυ, αφού υποβλήθηκαν σε μερική στέρηση ύπνου το προηγούμενο 24ωρο. Τους επιτράπηκε δηλαδή να κοιμηθούν μόνο 5 ώρες. Η δεύτερη φάση έγινε κάτω ακριβώς από τις ίδιες συνθήκες επιπλέον, όμως, τους χορηγήθηκαν δυο αλκοολούχα ποτά. Τα επίπεδα αλκοόλης στο αίμα, που επιτεύχθηκαν, ήταν μέσα στα επιτρεπτά από το νόμο όρια (περίπου 35 mg/dl). Τόσο κατά την 1η όσο και κατά τη 2η φάση της μελέτης διαπιστώθηκε ότι τα νεαρά αυτά άτομα παρουσίασαν διαταραγμένη επίδοση στον προσομοιωτή. Ο χρόνος τροχοπέδησης, οι αποκλείσεις από το στόχο, οι μεταβολές της ταχύτητας χωρίς λόγο και ο αριθμός των προσκρούσεων ήταν αυξημένος. Ο αριθμός των λαθών κατά την οδήγηση στον προσομοιωτή ήταν πολύ περισσότερο αυξημένος στη δεύτερη φάση του πειράματος. Η διάρκεια του πειράματος ήταν 70 λεπτά. Κάθε 4,5 λεπτά ζητούσαν από τον εξεταζόμενο να εκτιμήσει την κατάστασή του και να προβλέψει την επίδοσή του στην οδήγηση για το επόμενο διάστημα.
Το ενδιαφέρον στη μελέτη αυτή είναι ότι οι γυναίκες μπορούσαν να προβλέψουν τις επιδόσεις τους ακριβέστερα από τους άνδρες κατά την 1η φάση του πειράματος, όταν δηλαδή είχαν μόνο υπνηλία. Κατά τη 2η φάση, όταν βρίσκονταν επιπλέον και υπό την επήρεια του αλκοόλ, κανένα από τα άτομα δεν μπορούσε να εκτιμήσει την κατάστασή του και την ικανότητά του για οδήγηση.
Είναι γνωστό ότι υψηλό κίνδυνο για τροχαία ατυχήματα αντιμετωπίζουν οι νέοι άνδρες που οδηγούν μετά τις 12 το βράδυ. Η αδυναμία να έχουν σαφή αντίληψη της κατάστασης που βρίσκονται τους καθιστά, πιθανόν, ευκολότερα θύματα της κόπωσης και της υπνηλίας συγκριτικά με τις, αντίστοιχης ηλικίας, γυναίκες. .
Η Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη, Αναισθησιολόγος, Αν.Καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., αναφέρθηκε στα Φάρμακα και τα τροχαία ατυχήματα.
Σύγχρονες έρευνες έδειξαν ότι περίπου 20% των φαρμάκων, που κυκλοφορούν στην αγορά μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα οδήγησης. Άλλα δεδομένα δείχνουν ότι 25% των ατυχημάτων οφείλονται, άμεσα ή έμμεσα, στη λήψη φαρμάκων, ενώ 80% των οδηγών που λαμβάνουν φάρμακα δε γνωρίζουν ότι αυτά μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη κατανάλωση φαρμάκων από άτομα κάθε ηλικίας δείχνουν τη βαρύτητα του προβλήματος στη σύγχρονη κοινωνία.
Στόχος κάθε φαρμακευτικής αγωγής είναι η θεραπεία από μία συγκεκριμένη πάθηση. Ωστόσο, τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν σωματικές διαταραχές (π.χ. διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, του καρδιαγγειακού ή του αναπνευστικού συστήματος), μείωση των λειτουργιών των αισθήσεων (π.χ. αδυναμία προσαρμογής, ευαισθησία στο φως, μείωση του οπτικού πεδίου), διαταραχές της συνείδησης ή ψυχοφυσιολογικές διαταραχές (διαταραχές της αντίληψης, της ικανότητας συγκέντρωσης, του συντονισμού των κινήσεων κλπ.), επιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην ικανότητα οδήγησης.
Η επίδραση ορισμένων κατηγοριών φαρμάκων στην οδηγική συμπεριφορά είναι σε όλους γνωστή και, πολλές φορές, αυτονόητη. Έτσι, είναι λογικό ότι ασθενείς που λαμβάνουν υπνωτικά ή ψυχοφάρμακα (αγχολυτικά, διεγερτικά, αντικαταθληπτικά, νευροληπτικά, ανορεξιογόνα) ή αντιισταμινικά (φάρμακα κατά των αλλεργιών) δε θα πρέπει να οδηγούν. Αντίστοιχες συστάσεις ισχύουν και για σκευάσματα κατά της Νόσου Parkinson ή της επιληψίας. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται, ωστόσο, και κατά τη λήψη άλλων, «λιγότερο ύποπτων» φαρμάκων. Πολλές κατηγορίες αναλγητικών, ειδικά σε περιπτώσεις υπέρβασης της συνιστώμενης δοσολογίας ή σε συνδυασμό με κωδεΐνη, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα οδήγησης με δραματικά αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα αντιυπερτασικά ή αντιδιαβητικά φάρμακα. Τέλος, απαγορεύεται η οδήγηση μετά από την τοπική χορήγηση οφθαλμολογικών φαρμάκων, τα οποία ελαττώνουν την οπτική οξύτητα και την ικανότητα προσαρμογής των οφθαλμών.
«Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλά φάρμακα, που όταν ληφθούν μεμονωμένα δεν επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα οδήγησης είναι δυνατό να έχουν ολέθριες επιδράσεις, όταν συγχορηγηθούν με άλλα σκευάσματα ή αλκοόλ (αλληλεπιδράσεις φαρμάκων)», τόνισε η κυρία Μυρωνίδου και κατέληξε λέγοντας «συνιστάται, ιδιαίτερη υπευθυνότητα τόσο από τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι οφείλουν να ενημερώνουν τους ασθενείς για τις πιθανές επιδράσεις της χορηγούμενης αγωγής στην ικανότητα οδήγησης, όσο και από τους ίδιους τους οδηγούς/ασθενείς, οι οποίοι θα πρέπει να αποφεύγουν την οδήγηση, όταν λαμβάνουν φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν την οδηγική τους συμπεριφορά. Οι τελευταίοι οφείλουν να τηρούν τη συνιστώμενη από τον ιατρό δοσολογία, να αποφεύγουν την ταυτόχρονη λήψη πολλών φαρμάκων ή το συνδυασμό με αλκοόλ και να συμβουλεύονται πάντα τον ιατρό τους σε περίπτωση αμφιβολίας. Όπως και με το αλκοόλ, έτσι και με τα φάρμακα ισχύει: η επιπολαιότητα σκοτώνει!».

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Καπνίζουν και δε... θηλάζουν

Παθητικοί καπνιστές είναι, στην πλειοψηφία τους, οι μαθητές της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε, στην περιοχή, το 2004, στο 56,8% των αγοριών και στο 55,2% των κοριτσιών καπνίζει ο πατέρας, στο 34,1% των αγοριών και στο 33,9% των κοριτσιών η μητέρα, ενώ στο 6,8% των αγοριών και στο 7,3% των κοριτσιών καπνίζουν άλλοι συγγενείς. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι, αν και στην πλειοψηφία του, ο πληθυσμός είναι αγροτικός κι όχι αστικός, οι γυναίκες δε θηλάζουν τα παιδιά τους.
Συγκεκριμένα, μόλις το 25,8% των αγοριών και το 27,4% των κοριτσιών θήλασαν από 1 έως 3 μήνες, το 12,8% των αγοριών και το 10,3% των κοριτσιών από 4 έως 6 μήνες, ενώ μόνο 6,4% των αγοριών και 7,3% των κοριτσιών θήλασαν περισσότερο από 6 μήνες.
Η μεταπτυχιακή παθολόγος Νίκη Κατσίκη αναφερόμενη στα αποτελέσματα της έρευνας δήλωσε «είναι άξιο σχολιασμού ότι στην Ελλάδα, ενώ το 90% των εγκύων επιθυμεί να θηλάσει, μόλις το 8-10% καταφέρνει να το κάνει έως τον έκτο μήνα ζωής του βρέφους και ότι 1 στους 3 μη καπνιστές εκτίθεται καθημερινά στον καπνό άλλων στο σπίτι και 4 στους 10 στον εργασιακό χώρο.
Η μελέτη στόχο είχε τη διερεύνηση, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη της ανάγκης για συστηματική και ουσιαστική ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου και ιδιαιτέρως των γονέων σχετικά με τη σημασία της διατήρησης του μητρικού θηλασμού για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και της αποφυγής έκθεσης των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα».
Να σημειωθεί ότι ο μητρικός θηλασμός προστατεύει από την εμφάνιση αλλεργιών, λοιμώξεων του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος, παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων και κακοηθειών, ενώ συμβάλλει και στην καλύτερη νοητική, νευρολογική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, αυξάνοντας το δείκτη νοημοσύνης του. Τέλος, ο μητρικός θηλασμός ενισχύει την δημιουργία υγιούς συναισθηματικού δεσμού με τη μητέρα.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο θηλασμός ωφελεί και τη μητέρα, καθώς συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου μαστού και ωοθηκών, αιμορραγιών κατά τη διάρκεια της λοχείας και οστεοπόρωσης, ενώ βοηθά και στην γρήγορη και ανέξοδη απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης.
Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός θεωρείται από τους παιδιάτρους η ιδανική και πλήρης διατροφή για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Μάλιστα, η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία δίνει σαφείς οδηγίες σχετικά με τη συνέχιση του θηλασμού τουλάχιστον για 12 μήνες.
Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών, λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, βρογχικού άσθματος, μέσης ωτίτιδας, συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, κακοηθειών, καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδη διαβήτη. Τονίζεται ότι το παθητικό κάπνισμα θεωρείται από τους ειδικούς εξίσου επιβλαβές και καταστροφικό με το ενεργητικό κάπνισμα.
Η κ. Κατσίκη τόνισε ότι «η λειτουργία προγραμμάτων προώθησης του μητρικού θηλασμού, τόσο μέσα στα νοσοκομεία, όσο και από κοινωνικούς φορείς, θα συμβάλλει στην σωστή καθοδήγηση και στήριξη των νέων μητέρων, αυξάνοντας το ποσοστό αυτών που θηλάζουν. Ανάλογης σημασίας είναι και η θέσπιση προγραμμάτων ενημέρωσης και πρόληψης του παθητικού καπνίσματος, σε συνδυασμό με την παραπομπή των καπνιστών σε ειδικά ιατρεία διακοπής καπνίσματος, που ευτυχώς ήδη λειτουργούν σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας μας. Τέλος, πρέπει όλοι να εφαρμόσουμε το μέτρο απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους που θα τεθεί σε λειτουργία στη χώρα μας από τον Ιούνιο του 2009, αρκετά καθυστερημένα, είναι αλήθεια».
Για την έρευνα μοιράστηκε ερωτηματολόγιο σε 1428 μαθητές ηλικίας 13-15 ετών από διάφορα σχολεία του νομού Χαλκιδικής, για να συμπληρωθεί από τους γονείς τους. Έγκυρες απαντήσεις ελήφθησαν από 1183 (82,8%) μαθητές, από τους οποίους 563 (47,6%) ήταν αγόρια και 620 (52,4%) κορίτσια.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Το κάπνισμα υπεύθυνο για το 30% των καρκίνων

Τα κακοήθη νοσήματα αποτελούν την δεύτερη αιτία θανάτου στον αναπτυγμένο κόσμο, μετά τα καρδιαγγειακά. Την κύρια αιτία των νοσημάτων αυτών, σε ποσοστό 90%, αποτελούν περιβαλλοντικοί παράγοντες. Η διακρίβωση αυτών των παραγόντων , η απομόνωσή τους και η αποφυγή τους, θα είχε ως αποτέλεσμα την αποφυγή της νόσου. Αυτό υποστήριξε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Ζαχαρίας Σινάκος, ο οποίος έδωσε διάλεξη με θέμα «Περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου στα κακοήθη νοσήματα», στην τελετή έναρξης του 24ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον κύριο Σινάκο, είναι γνωστό ότι στο κάπνισμα οφείλεται το 30% και πλέον των περιπτώσεων καρκίνου. Επίσης ότι το 30-40% των περιπτώσεων οφείλονται σε διαιτητικούς παράγοντες.
Πιο συγκεκριμένα, έχει συσχετισθεί
η σχέση της αλκοόλης με τον καρκίνο του οισοφάγου( κρασί περισσότερο από 3 ποτήρια την ημέρα),
η μεγάλη κατανάλωση ψαριού, κρέατος, καρυκευμάτων και η λήψη περιορισμένων φρούτων και λαχανικών με τον καρκίνο του στομάχου,
η κατανάλωση κρέατος, λιπαρών και η μικρή λήψη δημητριακών λαχανικών με τον καρκίνο του παχέος εντέρου,
η κατανάλωση κρέατος και ζωικού λίπους με τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη.
Αν και πολλοί από τους παράγοντες αυτούς είναι γνωστοί, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά και μέρος της ευθύνης φέρουν και οι υπεύθυνοι της υγείας, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα με την δέουσα σοβαρότητα.
Ακόμα μεγάλες επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι χημικές ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα και κυρίως η ύπαρξη φυτοφαρμάκων σ΄ αυτά ευθύνονται για την εκδήλωση κακοήθων νεοπλασμάτων και κυρίως για την εκδήλωση του λεμφώματος, το οποίο έχει αύξηση κατά 3% περίπου τον χρόνο. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο κίνδυνος από τη χρήση τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης έρευνες συνδέουν την χρήση εντομοκτόνων στο εσωτερικού του σπιτιού με την παιδική λευχαιμία.
Η ευθύνη αφορά πολλούς. Πρώτα την Ε.Ε. που ελέγχει την κυκλοφορία των ενώσεων αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώσεις με πιθανή καρκινογόνο δράση, που κυκλοφορούν, θα αποσυρθούν μετά το 2010.
Σημαντικό περιβαλλοντικό κίνδυνο αποτελεί και η ιονίζουσα και μη ιονίζουσα ακτινοβολία. Για την ιονίζουσα τα αποτελέσματα είναι γνωστά από τη Χιροσίμα. Όμως και οι μικρές θεωρούμενες δόσεις δεν είναι αθώες. Η αξονική τομογραφία για παράδειγμα μπορεί να ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας επικινδυνότητας.
Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι για 20.000 περιπτώσεις παιδικής λευχαιμίας τον χρόνο, ενοχοποιείται το ραδόνιο, άοσμο αέριο από το έδαφος, κυρίως από ηφαιστειακά πετρώματα, που μπαίνει στα σπίτια, όπου συσσωρεύεται σε κλειστούς χώρους. Η ακτινοβολία του επηρεάζει κυρίως τις μικρές ηλικίες. Στην χώρα μας έρευνες έδειξαν αυξημένα επίπεδα ραδονίου σε εννέα σχολεία της Ξάνθης και του Δήμου Μελίτης στη Φλώρινα. Συνιστάται ο πολύ καλός αερισμός και ο αποκλεισμός υπογείων χώρων για χρήση αιθουσών διδασκαλίας και ιδιαίτερα για νηπιαγωγεία.
Οι αγωγοί ρεύματος υψηλής τάσεως, όταν αυτοί βρίσκονται σε μικρή απόσταση υπάρχει κίνδυνος λευχαιμίας. Στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται υπόγεια καλωδίωση σε κατοικημένη περιοχή.
Επίσης μελέτη του ΑΠΘ έδειξε επίπεδα ακτινοβολίας πάνω από το όριο ασφαλείας σε περιοχές του οικισμού του Χορτιάτη. Μελέτη του πολυτεχνείου Αθηνών προτείνει μεταφορά μέρους των κεραιών σε άλλο σημείο.
Εκατοντάδες εργασίες δείχνουν κίνδυνο εγκεφάλου και λευχαιμίας από τη χρήση των κινητών. Δεν αποδείχθηκε ότι είναι ακίνδυνα, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Ήδη η κυβέρνηση της Γαλλίας αποφάσισε απαγόρευση χρήσης σε παιδιά κάτω των 12 ετών και συνιστούν την χρήση ειδικών ακουστικών.

Δυο χρόνια για ένα εμβόλιο

Εμβολιάζονται, από την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009, οι μαθητές των σχολείων του νομού, εκτός Θεσσαλονίκης, κατά της φυματίωσης. Το πρόγραμμα είχε εγκριθεί πριν δύο χρόνια, αλλά άρχισε να εφαρμόζεται μόλις τώρα! Χρειάστηκαν οι πιέσεις των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, των τοπικών κοινωνιών και των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και -κυρίως- των διευθυντών των σχολείων.

Δύο χρόνια φυλακή για φακελάκι σε γυναικολόγο

Σε φυλάκιση δύο χρόνων, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε γυναικολόγος του Ιπποκρατείου νοσοκομείου, από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Μαρτίου 2008. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο γιατρός ζήτησε "φακελάκι" με 400 ευρώ για να προχωρήσει σε καισαρική τομή, σε έγκυο.
Η νεαρή είχε μεταφερθεί επειγόντως, την Τρίτη 24 Μαρτίου 2009, από το νοσοκομείο της Δράμας. Η μεταφορά ήταν επείγουσα, δεν ήταν, όμως, το ίδιο και η εξέτασή της από τους γιατρούς. Η γυναίκα παρέμενε για τουλάχιστον δύο ώρες στην αίθουσα αναμονής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, χωρίς ο γυναικολόγος να προχωρά σε καισαρική τομή.
Ο σύζυγος της νεαρής κοπέλας δέχτηκε να δώσει λίγο αργότερα, 400 ευρώ στον γυναικολόγο. Ο γιατρός, όμως, ζητούσε επιτακτικά περισσότερα.
Ανέλαβαν δράση οι συγγενείς της εγκύου, οι οποίοι τηλεφώνησαν στην αστυνομία, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο επίορκος γυναικολόγος.
Να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν, ο συγκεκριμένος γυναικολόγος είχε καταγγελθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές στην διοίκηση του νοσοκομείου για παράνομο χρηματισμό.
Μετά την καταδίκη του, ο γυναικολόγος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Δε νικήσαμε τη φυματίωση

Πολλοί άνθρωποι στον ανεπτυγμένο κόσμο πιστεύουν πως η φυματίωση αποτελεί μία ασθένεια του παρελθόντος. Στη δεκαετία του 80, οι ειδικοί μιλούσαν με σιγουριά για την εξάλειψη της φυματίωσης μέσα σε μερικές δεκαετίες, πιστεύοντας πως η ασθένεια αυτή ήταν υπό έλεγχο. Ωστόσο, σήμερα η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι η φυματίωση δεν έχει καταπολεμηθεί, καθώς κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 9 εκατομμύρια νέα κρούσματα.
Η φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί μία εξαιρετικά θανατηφόρα ασθένεια. Το 2007 στοίχισε τη ζωή σε 1,7 εκατομμύρια ασθενείς, αριθμός που μεταφράζεται σε περίπου τέσσερις θανάτους κάθε λεπτό της ώρας. Η πλειονότητα των κρουσμάτων φυματίωσης, περίπου το 80%, καταγράφονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν μολυνθεί από την ασθένεια.
Αυτή η ασθένεια του παρελθόντος έχει επιστρέψει με νέα πρόσωπα, προκαλώντας μεγάλα εμπόδια στην προσπάθεια διάγνωσης και αντιμετώπισής της. Η ραγδαία εξάπλωση της φυματίωσης σε ασθενείς μ&ep! silon; HIV/AIDS, καθώς και η εμφάνιση στελεχών της φυματίωσης που είναι ανθεκτικά στα πιο συνηθισμένα και αποτελεσματικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της ασθένειας, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση, όπου πλέον η φυματίωση εξελίσσεται εκτός ελέγχου. Οι προκλήσεις για την αντιμετώπιση της φυματίωσης είναι τεράστιες. Οι ίδιοι οι ασθενείς καθημερινά αγωνίζονται να επιβιώσουν και να ξεπεράσουν την ασθένεια. Το ταξίδι τους είναι μεγάλ&omi! cron; και δύσκολο. Οι ιστορίες τους πολλές, καθώς καθημερινά ανακαλύπτουν πως η διάγνωση και η καταπολέμηση της φυματίωσης δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Τα διαγνωστικά τεστ που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν μπορούν να τους πουν με ευκολία αυτό που χρειάζονται να μάθουν άμεσα. Σαν αποτέλεσμα, πολλοί από αυτούς ξεκινούν θεραπεία χωρίς να έχει γίνει η σωστή διάγνωση, ενώ άλλοι δεν λαμβάνουν ποτέ τη θεραπεία που έχουν άμεσα ανάγκη. Στην ιστοσελίδα www.msf.gr/tb μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε τις ιστορίες ασθενών με φυματίωση, που περιθάλπονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες ξετυλίγουν μπροστά μας το δύσκολο και μερικές φορές χαοτικό ταξίδι που έκαναν προκειμένου να μάθουν για την ασθένειά τους και να λάβουν την περίθαλψη που χρειάζονται. Και αυτό που ζητούν όλοι τους είναι ένα απλό διαγνωστικό τεστ που θα τους πει άμεσα αν έχουν φυματίωση ή όχι και τι θεραπεία θα πρέπει να λάβουν. Χρειαζόμαστε διαγνωστικά εργαλεία που να δίνουν γρήγορα και ακριβή αποτελέσματα. Πρέπει να είναι τόσο απλά ώστε να χρησιμοποιούνται από όλους τους ασθενείς. Οι ΓΧΣ ζητάμε να σταματήσει η αμέλεια της έρευνας για νέα διαγνωστικά εργαλεία για τη φυματίωση. Οι κυβερνήσεις και οι δωρητές θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνολική συμβολή τους. Χωρίς αυτές τις προσπάθειες εκατομμύρια άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν από μία ασθένεια που μπορεί να θεραπευθεί. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) περιθάλπουμε περίπου 26.000 ασθενείς με φυματίωση σε 31 χώρες παγκοσμίως. Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την καταπολέμηση της φυματίωσης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους αυτή, μπορείτε να βρείτε στην έκθεση των ΓΧΣ, με τον τίτλο “Tuberculosis: New Faces of an old disease” . Επισκευτείτε την ιστοσελίδα για τη φυματίωση www.msf.gr/tb Διαβάστε τις ιστορίες ασθενών με φυματίωση σε αυτό το link.

Θα μας πλημμυρίσουν "μαύρες" ειδήσεις για τα νέα εμβόλια;

Στα τελευταία στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων κατά του HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων) αναφέρθηκε η Α. Caric ιατρικός συνεργάτης της ομάδας ασφάλειας του τμήματος εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το Σάββατο, σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα « Ασφάλεια του HPV εμβολιασμού –πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου στο μέλλον», στο πλαίσιο της 8ης επιστημονικής συνάντησης της οποίας οι εργασίες ολοκληρώθηκαν χθες. Προέβλεψε ότι η διαδεδομένη χρήση των εμβολίων κατά του HPV, θα ακολουθείται από αρνητικές αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών, ως πιθανών συνεπειών της ανοσοποίησης, χωρίς επιβεβαίωση από τους αρμόδιους ιατρικούς φορείς και όταν αυτές δημοσιοποιούνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα εγείρουν φόβους και δυσπιστία στο ευρύ κοινό, ως προς την ασφάλεια του εμβολίου.
«Το πλαίσιο που αφορά στην ασφάλεια του HPV εμβολιασμού σε νεαρές γυναίκες επικυρώθηκε με έναν εντυπωσιακό αριθμό κλινικών μελετών: τα εμβόλια ικανοποίησαν όλες τις απαιτούμενες προσδοκίες», ανακοίνωσε η κυρία Caric.
Σύμφωνα πάντα με την γιατρό Caric οι μελέτες που συγκρίνουν την ασφάλεια του εμβολίου με αυτήν ενός εικονικού φαρμάκου (placebo) έδειξαν μικρές αυξήσεις στο ποσοστό των τοπικών συμπτωμάτων ( πόνος, οίδημα, ερύθημα) και των συστηματικών ανεπιθύμητων ενεργειών ( κεφαλαλγία, πυρετός, ζάλη) στην περίπτωση των εμβολίων σε σχέση με το εικονικό φάρμακο, κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο. Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν παρόμοιες με αυτές του εικονικού φαρμάκου. Καμία διαφορά δεν παρατηρήθηκε στις συγγενείς ανωμαλίες στο σύνολο των εγκύων γυναικών. Ο αριθμός των θανάτων δεν διέφερε μεταξύ των ομάδων και κανένας από αυτούς δεν συσχετίστηκε με τα εμβόλια.
«Παρόλα αυτά οι πληροφορίες που συλλέγονται από κλινικές μελέτες διαφέρουν από τα συστήματα παθητικής παρακολούθησης, τα οποία αποτελούν τα πιο σημαντικά πρώιμα συστήματα προειδοποίησης στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης. Είναι επιθυμητό να αναφέρονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες που προκύπτουν στο ίδιο χρονικό διάστημα με τον εμβολιασμό παρόλο, που μπορεί να μην υπάρχει αιτιολογική, αλλά μόνον χρονική συσχέτιση. Στις ΗΠΑ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008 διαμοιραστήκαν περισσότερες από 23 εκατομμύρια δόσεις του τετραδύναμου εμβολίου και περίπου 12.000 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών κατατέθηκαν στο σύστημα παρακολούθησης. Δεν υπήρξαν αποδείξεις για υψηλό κίνδυνο εμφάνισης λιποθυμικών επεισοδίων, που συχνά αναφέρονται, παρόλο που τα δεδομένα αναφέρουν αυξημένη πιθανότητα λιποθυμικού επεισοδίου μετά από εμβόλια που γίνονται στην εφηβική ηλικία», συνέχισε.
Η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την ασφάλεια των εμβολίων, ένα ανεξάρτητο συμβουλευτικό σώμα στον ΠΟΥ, το οποίο εξετάζει τα θέματα ασφάλειας των εμβολίων, που έχουν παγκόσμια σημασία, εξέτασε το διαθέσιμο αποδεικτικό υλικό πάνω στην ασφάλεια των HPV εμβολίων τον Ιούνιο του 2006 και τον Δεκέμβριο του 2008. Το υλικό περιλάμβανε δεδομένα από κλινικές μελέτες και από φαρμακοεπαγρύπνηση μετά την χορήγηση του εμβολίου. Ειδικότερα στην τελευταία συνάντηση εξέτασε δημοσιευμένα ευρήματα για υπερευαισθησία και αναφερόμενα νευρολογικά σύνδρομα, που αναφέρθηκαν στην Αυστραλία. Τα δεδομένα αυτά δεν ήταν αρκετά για να αλλάξει την αρχική της θέση, επιβεβαιώνοντας έτσι το προφίλ της ασφάλειας των εμβολίων.
Και η κυρία Caric κατέληξε λέγοντας «Παρότι τα δεδομένα επιβεβαιώνουν την ασφάλεια των εμβολίων είναι σκόπιμη η συνέχιση της παρακολούθησης της ασφάλειάς τους σε ότι αφορά σε διαταραχές αγνώστου προέλευσης, που δεν είναι πολύ σπάνιες στον εφηβικό πληθυσμό και σε διαταραχές, που τυπικά πρωτοεμφανίζονται στην ηλικία εμβολιασμού. Πρέπει να αναφερθεί ότι η χρονική ταύτιση δεν συνεπάγεται και αιτιότητα και τέτοια συμπτώματα μπορούν να οδηγήσουν σε αναίτια φοβία, που θα έχει ως αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό του προγράμματος ανοσοποίησης. Όλες οι χώρες στις οποίες το εμβόλιο έχει εισαχθεί θα πρέπει να εγκαθιδρύσουν ένα σύστημα αναφοράς των αρνητικών παρενεργειών του εμβολίου. Αυτά τα συστήματα πρέπει να μπορούν να παρέχουν γρήγορη συντονισμένη και υψηλής ποιότητας πληροφόρηση σε οτιδήποτε αφορά τους επαγγελματίες υγείας και το ευρύ κοινό».

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Κάρτα Υγείας στο νοσοκομείο Έδεσσας από το ΠΑΜΑΚ

Σημαντικό βήμα προς την περαιτέρω ανάπτυξη της σύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της κοινωνίας της Έδεσσας αποτελεί η πρωτοβουλία του Τμήματος Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών να προτείνει την εφαρμογή του συστήματος της «Ηλεκτρονικής Κάρτας Υγείας» στο Γενικό Νοσοκομείο της Έδεσσας.
Η πρόταση του Τμήματος έγινε αποδεκτή από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου. Μάλιστα, με επιστολή του προς τους καθηγητές του Τμήματος, Οδυσσέα Μοσχίδη και Ιάσονα Παπαθανασίου, καθώς και προς τον πρόεδρο του Τμήματος και Αντιπρύτανη, Δημήτριο Σουμπενιώτη, ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Χαράλαμπος Παπαθανασίου, αφού ανακοινώνει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσηλευτικού ιδρύματος, εκφράζει τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες του για την πρωτοβουλία ανάπτυξης του νέου συστήματος.
Ο ίδιος επισημαίνει, επίσης, ότι αυτή θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας και κατ’ επέκταση στην κοινωνία της Έδεσσας, ενώ, τέλος, δηλώνει ότι θα σταθεί αρωγός και υποστηρικτής στην τόσο σημαντική αυτή πρωτοβουλία.
Η πρόταση για την παροχή ηλεκτρονικής κάρτας υγείας έγινε από το Τμήμα Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που εδώ και περίπου πέντε χρόνια λειτουργεί στην Έδεσσα. Η πρωτοβουλία θα κατατεθεί προς έγκριση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», το οποίο υλοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και συγκεκριμένα το στόχο «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Υγείας».

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Ζει και... βασιλεύει η ιλαρά

"Πάνω από 12 χιλιάδες περιπτώσεις ιλαράς καταγράφηκαν στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, όπως επίσης και στην Ελβετία, στη Νορβηγία, στην Κροατία, στην Ισλανδία και στην Τουρκία το 2006 και 2007. Το 2008 παρουσιάστηκε έξαρση με 6200 περιπτώσεις μόνο στους πρώτους εννέα μήνες". Αυτό προκύπτει από τις αναφορές των κέντρων αναφοράς, στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα στοιχεία ανέφερε σε ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Μαυρομμάτης. Πρόσθεσε ότι από τις περιπτώσεις αυτές, το 85% ήταν στη Ρουμανία, στη Γερμανία, στην Αγγλία, στην Ιταλία και στην Ελβετία. Η αιτία ήταν η απουσία εμβολιασμού ή η μη επανάληψή του στα παιδιά, εφόσον για να καλυφθούν πλήρως χρειάζονται δύο δόσεις του εμβολίου, ανέφερε ο Έλληνας ευρωβουλευτής και τόνισε ότι οι αριθμοί αυτοί μας φανερώνουν ότι είναι πλέον δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2010.
Στην απάντησή της, η αρμόδια για θέματα υγείας Επίτροπος, Ανδρούλλα Βασιλείου, τόνισε ότι το θέμα αυτό έχει σαφή ευρωπαϊκή διάσταση, εφόσον οι εστίες των νόσων συχνά διαδίδονται ραγδαία ανάμεσα στα κράτη μέλη και σε γείτονες χώρες, λόγω του εξαιρετικά λοιμώδους χαρακτήρα ασθενειών, όπως η ιλαρά.
Το 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέλαβε στο νομοθετικό της πρόγραμμα την εκπόνηση πρότασης για σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τις διασυνοριακές πτυχές της παιδικής ανοσοποίησης. Κύριοι στόχοι είναι πρώτον να υπάρξει σταθερή πολιτική δέσμευση από τα κράτη μέλη για αύξηση και διατήρηση πολύ υψηλής κάλυψης παιδικού εμβολιασμού για τις νόσους όπως η ιλαρά και δεύτερον να καταρτιστούν κατευθυντήριες γραμμές για τη διευκόλυνση της μετάβασης από ένα εθνικό πρόγραμμα ανοσοποίησης σε ένα άλλο, για τα παιδιά σε ηλικία εμβολιασμού που μετακινούνται μέσα στην ΕΕ.
Όσον αφορά στην κάλυψη εμβολιασμού, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για παιδικό εμβολιασμό δυσπρόσιτων ομάδων πληθυσμού, καθώς και τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της ΕΕ με την παροχή τεκμηριωμένων λύσεων στους επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης και στους γονείς παιδιών που πρέπει να αντικαταστήσουν ένα πρόγραμμα ανοσοποίησης με ένα άλλο. Επιπλέον, η ενεργή προβολή του προγράμματος ανοσοποίησης σε εθνικό επίπεδο, τόσο στους επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης όσο και στο κοινό, παίζει σημαντικό ρόλο στο σωστό εμβολιασμό των παιδιών. Τέλος, η υποστήριξη της έρευνας σχετικά με την ανοσοποίηση, όπως για παράδειγμα η σχέση κόστους-οφέλους, οι στρατηγικές επικοινωνίας και οι καινοτόμοι τρόποι επίτευξης υψηλών και ευρέων επιπέδων κάλυψης εμβολιασμού, αποτελεί προτεραιότητα της Κομισιόν στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την υγεία.

Προσοχή σε ημικρανίες-κιρσούς

Οι συνηθισμένες και «αθώες» για το γενικό πληθυσμό ημικρανίες, μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια σε νέες γυναίκες, όταν είναι συχνές και εάν αυτές επιβαρύνονται με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως παχυσαρκία, κάπνισμα, υπέρταση, διαβήτη, αγωγή αντισύλληψης.
Μάλιστα τα εγκεφαλικά - μέχρι προ ολίγων σχετικά ετών, συμβάντα της τρίτης ηλικίας - «κτυπούν» πλέον και νέα άτομα, 35αρηδες, εξαιτίας κυρίως του τρόπου ζωής που διάγουν, ενώ βεβαίως μπορεί να ευθύνονται και κληρονομικοί νόσοι ή παράγοντες, όπως συγγενείς καρδιοπάθειες, νοσήματα του αίματος , του πηκτικού μηχανισμού , του κολλαγόνου, καταστάσεις που επιδεινώνονται όταν τα άτομα καπνίζουν, είναι υπέρβαρα και δεν ασκούνται.
Τα ανωτέρω τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας Δημήτριος Καρακώστας – Μανουσάκης, κατά τη δίωρη ανοικτή συζήτηση με το κοινό, που είχε ως θέμα τη πρόληψη και την αντιμετώπιση των θρομβώσεων και με την οποία ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες του διεθνούς συνεδρίου Αγγειοχειρουργικής, Aristotle Vascular Experts Meeting. Το συνέδριο διοργάνωσε η Α’ Χειρουργική Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου , σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου , την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων και το Β’ Καρδιολογικό Τμήμα του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου .
Στην ανοικτή εκδήλωση του Σαββάτου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική συζήτηση με το κοινό. Η πρωτοβουλία των διοργανωτών, να γίνει αυτή η απευθείας ενημέρωση πολιτών από διακεκριμένους επιστήμονες , ήταν πρωτοφανής μεν για τα ελληνικά συνεδριακά δεδομένα αλλά αποδείχθηκε επιτυχημένη, αφού στην πρόσκληση του AVEM 2009 ανταποκρίθηκαν περισσότερα από 200 άτομα.
Στις ερωτήσεις των πολιτών, απάντησαν ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Δημήτριος Κισκίνης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, ο επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας Δημήτριος Καρακώστας – Μανουσάκης , ο διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Ιωάννης Καπρίνης και ο διευθυντής της Β’ Καρδιολογικού Τμήματος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Βασίλειος Βούδρης, ο οποίος συντόνισε και τη συζήτηση.
Στη λίστα των προληπτικών εξετάσεων που πρέπει να υποβάλλονται οι μεσήλικες, ο καθηγητής Κισκίνης συνέστησε , όσοι πλησιάζουν τα 50, να κάνουν υπέρηχους κοιλίας και καρωτιδικών αρτηριών, προκειμένου να προλαμβάνονται τα επικίνδυνα για τη ζωή ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής και τα εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς οι αγγειακές αυτές νόσοι δεν δίνουν ανησυχητικά συμπτώματα που να προειδοποιούν τους ασθενείς. Οι εξετάσεις αυτές καλύπτονται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και θα πρέπει να γίνονται συχνότερα από όσους στην οικογένειά τους έχουν ιστορικό ανευρυσμάτων.
Επίσης, ο καθ. Κισκίνης τόνισε ότι όσοι υποφέρουν από κιρσούς – μία βλάβη των υποδορίων φλεβών- θα πρέπει οπωσδήποτε να χειρουργηθούν καθώς οπωσδήποτε μία φορά στη ζωή τους , οι κιρσοί θα δημιουργήσουν θρόμβο/ους. Η εγχείριση γίνεται χωρίς γενική νάρκωση και ο ασθενής νοσηλεύεται μόλις για μία ημέρα. Απαντώντας σε ερώτηση ο καθηγητής διευκρίνισε ότι η χρήση laser δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη χειρουργική επέμβαση, καθώς η εν λόγω τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς με περιορισμένες βλάβες, τους οποίους ανακουφίζει προσωρινά, για περίπου μία 5ετία.
Οι γυναίκες , μετά την κλιμακτήριο, θα πρέπει να ελέγχονται για στεφανιαία νόσο, καθώς το αγγειακό τους σύστημα παύει να προστατεύεται από τα οιστρογόνα. Όπως μάλιστα είπε ο διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Ιωάννης Καπρίνης, οι γυναίκες διατρέχουν πλέον τους ίδιους κινδύνους με τους άνδρες, για να υποστούν εμφράγματα του μυοκαρδίου, συνέπεια των αλλαγών στον τρόπο ζωής τους ( κάπνισμα), με τη διαφορά ότι η κλινική τους κατάσταση μετά από ένα τέτοιο σύμβαμα, είναι χειρότερη από εκείνη ενός ανδρός , λόγω του ότι έχουν πιο λεπτό αγγειακό σύστημα.
Τέλος, επισημάνθηκε ότι η κολπική μαρμαρυγή – μία από τις συχνότερες αρρυθμίες- θα πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο , ενώ συντελεί στη δημιουργία θρόμβων και σε άλλα σημεία του αγγειακού συστήματος, όπως στα σπλαχνικά αγγεία και στα αγγεία των ποδιών.
Συνοψίζοντας τα θέματα που εξετάσθηκαν κατά τη δίωρη συζήτηση, ο διευθυντής της Β’ Καρδιολογικού Τμήματος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Βασίλειος Βούδρης, τόνισε ότι η ταχύτατη εξέλιξη των ιατρικών τεχνολογιών, βοηθάει στην αντιμετώπιση ακόμη και πολύ δύσκολων περιπτώσεων, αλλά επεσήμανε τη μεγάλη σημασία ενός υγιεινού τρόπου ζωής, της μη υποτίμησης τυχόν ενοχλήσεων, καθώς και της σωστής συνεργασίας του ασθενούς με τον θεράποντα γιατρό.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Εισαγγελέας για θάνατο σε ασθενοφόρο

Επέμβαση εισαγγελέα για το θάνατο 53χρονου, σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, πριν από, περίπου, έναν μήνα. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ζητά τη διερεύνηση μιας σειράς θεμάτων, που αφορούν το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (το γνωστό 166). Αφορμή για την παρέμβαση του εισαγγελέα στάθηκε η μηνυτήρια αναφορά του υπουργού Υγείας, Δ. Αβραμόπουλου.
Στη μηνυτήρια αναφορά του, ο υπουργός αναφέρεται στην έλλειψη αυτοκόλλητων επιθεμάτων για τον απινιδωτή, από το συγκεκριμένο ασθενοφόρο. Όπως υπογραμμίζει, τα επιθέματα αυτά είχαν σταλεί εγκαίρως, στο ΕΚΑΒ, αλλά είχαν παραμείνει στις αποθήκες -χωρίς να ευθύνεται το υπουργείο γι αυτό. Επίσης, περιλαμβάνει τις καταγγελίες των συνδικαλιστών του ΕΚΑΒ για ελλείψεις προσωπικού και μηχανημάτων, για τις οποίες ζητά να διερευνηθεί αν αληθεύουν, ή αν δημοσιοποιήθηκαν για μικροπολιτικούς λόγους.
Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, σε αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών. Ζητά να διερευνηθεί ιδιαίτερα αν διαπράχθηκαν τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος (από όσους εμπλέκονται στο σύστημα προμηθειών των αυτοκόλλητων επιθεμάτων ή από το προσωπικό του ΕΚΑΒ) και της κοινώς επικίνδυνης βλάβης για τη μη λειτουργία του απινιδωτή.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος του 53χρονου επήλθε από γαστρορραγία, κάτι που δεν υπήρχε περίπτωση να αποφευχθεί, ακόμη κι αν λειτουργούσε ο απινιδωτής. Μοναδικός τρόπος για να σωθεί ο άτυχος 53χρονος ήταν να υποβληθεί, αμέσως, σε μετάγγιση αίματος.

To σεξ κάνει καλό στην καρδιά

Τονωτική ένεση για την καρδιά αποτελεί το…σεξ. Η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα όχι μόνο επιβραδύνει τα γηρατειά, αλλά αυξάνει την αυτοπεποίθηση ανδρών και γυναικών, καταπολεμά το άγχος και γυμνάζει το σώμα. Απλά, όσοι παίρνουν βιάγκρα, δε θα πρέπει να το παίρνουν ταυτόχρονα με νιτρώδη φάρμακα, γιατί αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Τα στοιχεία αυτά θα ανακοινωθούν σήμερα κατά τη διάρκεια στρογγυλού τραπεζιού με θέμα «Πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων», στο πλαίσιο του 5ου ετήσιου συνεδρίου αθηροσκλήρωσης, που διοργανώνει στην Θεσσαλονίκη η Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα οφέλη που έχει το σεξ στην υγεία μας είναι κυρίως ψυχολογικά και λιγότερο οργανικά. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι η συχνή σεξουαλική δράση αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης, αλλά και την αυτοπεποίθηση. Επίσης, καταπραΰνει τους πόνους μέσω της έκκρισης ειδικών ορμονών, καταπολεμά το στρες και συμβάλλει στη διατήρηση της σχέσης του ζευγαριού, καθώς έχει αποδειχτεί ότι όσο πιο συχνά συνευρίσκεται σεξουαλικά το ζευγάρι, τόσο πιο δεμένο είναι.

Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το σεξ δεν είναι πάντα ωφέλιμο, αλλά μπορεί να επιβαρύνει μια ασθενική ή προβληματική καρδιά. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στη σεξουαλική δραστηριότητα των ατόμων που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται αποχή των ασθενών από το σεξ για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες, ώστε να μην επιβαρυνθεί η ήδη ταλαιπωρημένη καρδιά.

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι σ’ αυτή την κατηγορία ασθενών απαγορεύεται η σύναψη εξωσυζυγικών σχέσεων, καθώς έχει αποδειχτεί ότι το 75%-80% των αιφνίδιων θανάτων κατά τη διάρκεια του σεξ συνέβη με εξωσυζυγικούς ερωτικούς συντρόφους.

Επιπλέον, συνιστάται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους να μην πηγαίνουν με νεότερες συντρόφους, διότι η κατάστασή τους μπορεί να επιδεινωθεί με τις πολλές και περίπλοκες συνθήκες υπό τις οποίες γίνεται το σεξ. Και φυσικά, θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού και αλκοόλ πριν τη σεξουαλική επαφή.

Ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια του σεξ οφείλουν να επιδεικνύουν και όσοι λαμβάνουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, όπως είναι το Βιάγκρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν ο ενδιαφερόμενος ταυτόχρονα με το φάρμακο για το σεξ, παίρνει και νιτρώδη φάρμακα, είτε σε δισκία από το στόμα, είτε υπογλώσσια, είτε διαδερμικά, για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου, τότε ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης και να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Καταυλισμός προσφύγων στην πλατεία Αριστοτέλους!

Μόλις έχετε περάσει τα σύνορα. Βρίσκεστε σε μια χώρα που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Ολόκληρες οικογένειες τρέπονται σε φυγή από τα χωριά τους για να γλιτώσουν απ’ τις μάχες. Την τελευταία εβδομάδα περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε μια απομονωμένη περιοχή που δεν έχει καμιά απολύτως υποδομή. Η περιοχή αυτή βρίσκεται... στην πλατεία Αριστοτέλους! Απίθανο; Κι όμως, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, στην πλατεία Αριστοτέλους θα ξεφυτρώσει ένας καταυλισμός προσφύγων!
Στον καταυλισμό ακούγεται ότι χιλιάδες ακόμα άνθρωποι είναι στο δρόμο και καταφθάνουν. Άλλοι είναι απόλυτα εξουθενωμένοι, άλλοι άρρωστοι. Όλοι έχουν κάτι κοινό: δεν τους έχει απομείνει τίποτα πια. Εδώ αρχίζει το δικό σας έργο. Από εσάς εξαρτάται η επιβίωσή τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εθελοντές των αποστολών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στα διάφορα μέρη του κόσμου. Αυτήν ακριβώς την εμπειρία θέλουν να μας μεταφέρουν, μέσα από την έκθεση “Σε Αποστολή με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα”. Γι αυτό μας καλούν, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009 στην πλατεία Αριστοτέλους για να ζήσουμε την εμπειρία του εθελοντή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Η έκθεση περιλαμβάνει έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος αναπαριστά έναν καταυλισμό προσφύγων. Ο επισκέπτης φορά ακουστικά και καλείται να επιλέξει έναν από τους τρεις ρόλους: του γιατρού, του τεχνικού ή του νοσηλευτή. Μέσα από το ηχογραφημένο σενάριο και ανάλογα με το ρόλο που έχει επιλέξει ο επισκέπτης, για 15 λεπτά έρχεται αντιμέτωπος με τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι εθελοντές μας στο πεδίο και παίρνει αποφάσεις που πραγματικά σώζουν ζωές.
Στον εξωτερικό χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από το παγκοσμίου φήμης πρακτορείο Magnum Photos, από τις αποστολές της οργάνωσης ανά τον κόσμο.
Σας προσκαλούμε λοιπόν σε μια περιήγηση που θα σας βάλει στη θέση του εθελοντή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Σας καλούμε να αφιερώσετε 15 λεπτά από τη ζωή σας για να καταλάβετε τη δική μας.
Το πρόγραμμα της έκθεσης περιλαμβάνει τις εξής πόλεις:
Θεσσαλονίκη 16-22/3 –
Σέρρες 26-28/3 –
λεξανδρούπολη 1-4/4 –
Κοζάνη 8-11/4
Κέρκυρα 22-25/4 –
Πάτρα 29/4-2/5 –
Καλαμάτα 6-9/5 –
Ρόδος 13-16/5 –
Πειραιάς 19-21/5 –
Αθήνα 23-27/5

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Προσοχή στα... τηλεχειριστήρια!

Αντιμέτωποι με μια νέα απειλή για την υγεία τους, βρίσκονται οι λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών. Πρόκειται για την παλαμική ιδρωταδενίτιδα, μια πάθηση που προκαλεί επώδυνες αλλοιώσεις στις παλάμες των μανιωδών χειριστών του τηλεχειριστηρίου.
Τι πιθανότητες υπάρχουν να υποστούν βλάβες οι παλάμες όσων χρησιμοποιούν τηλεχειριστήριο για να παίξουν το αγαπημένο τους βιντεοπαιχνίδι; Αρκετές, σύμφωνα με το δερματολόγο Κλ. Βαλαρούτσο, ο οποίος υπογραμμίζει πως η διαρκής χρήση του τηλεχειριστηρίου μαζί με την επαναλαμβανόμενη πίεση των κουμπιών μπορεί να επιφέρει μικρές αλλά διαρκείς βλάβες στις επιφάνειες των παλαμών.
Τα συμπτώματα της παλαμικής ιδρωταδενίτιδας είναι όμοια με αυτά που παρατηρούνται στα πέλματα των ποδιών μετά από βαριά σωματική δραστηριότητα: Εμφανίζονται εξογκώματα που προσομοιάζουν με... κάλους!

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Κέντρο Υγείας στον Εύοσμο

Το Κέντρο Υγείας αστικού τύπου στον Εύοσμο, εγκαινίασε το μεσημέρι, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Πρόκειται για το πρώτο Κέντρο Υγείας που λειτουργεί στην Βόρεια Ελλάδα και το οποίο, όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, θα παρέχει πολλαπλές υπηρεσίες στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας.
O κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα αποκτήσουν μονάδες εντατικής θεραπείας. Μίλησε, για άλλη μία φορά, για την επικείμενη πρόσληψη 5.500 νοσηλευτών, η οποία, όπως υποστήριξε, μέχρι το 2010 θα δώσει την δυνατότητα της άρτιας λειτουργίας των νοσοκομείων.
Στα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας αστικού τύπου Ευόσμου, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε το κέντρο «κόσμημα» για το ΕΣΥ.
Νωρίτερα, ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε την κινητή μονάδα του Θεαγενείου, στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου πραγματοποιούνται προληπτικές εξετάσεις μαστογραφία, test pap και έλεγχος χοληστερίνης.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Μάτια ερμητικά κλειστά

Ανοιχτό κάλεσμα στο κοινό της Θεσσαλονίκης να δημιουργήσει με τα μάτια κλειστά απηύθυναν μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «αναπηρία σήμερα», σε συνεργασία με την επιτροπή κοινωνικής πολιτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Δεκάδες εθελοντές επέλεξαν να βυθιστούν για μερικά λεπτά στο σκοτάδι και να προσπαθήσουν μέσα από τη βιωματική αυτή εμπειρία να ζήσουν τι αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με τα προβλήματα όρασης. Το αποτέλεσμα είχε μεγάλο ενδιαφέρον.
"Αρχικά απλά τρομάζεις. Μετά... αφήνεσαι. Η δημιουργία δεν έχει ούτε μάτια, ούτε αυτιά". Ήταν τα λόγια της 18χρονης Χριστίνας Σίσκου η οποία θέλησε να ζήσει την εμπειρία του πως είναι να είσαι τυφλός. Και περιέγραψε αυτήν, ακριβώς, την εμπειρία. "Είναι πολύ δύσκολο να στηρίζεσαι σε άλλους. Χάνεσαι", συνέχισε. "Νοιώθω πολύ δυνατά τον ήχο. Έχω δύναμη στην αφή και αισθάνομαι, καλύτερα την αίσθηση του πηλού και την υγρασία του", έλεγε καθώς προσπαθούσε να κάνει ένα μικρό γλυπτό.
Η συνδρομή της όρασης στη ζωγραφική, στη γλυπτική ,στις κατασκευές θεωρείται για τον βλέποντα πληθυσμό αυτονόητη και απαραίτητη. Η εμπειρία της δημιουργίας με τα μάτια κλειστά ασφαλώς βοηθά στην κατανόηση για αυτόν που βλέπει για το τι αντιμετωπίζει κάποιος που δεν βλέπει.
Η βιωματική αυτή δράση σύμφωνα με τους διοργανωτές φιλοδοξεί να προσφέρει κάτι παραπάνω. Όσοι συμμετάσχουν έχουν την ευκαιρία να επανεκτιμήσουν τη δύναμη των υπολοίπων αισθήσεων εκτός από την όραση που ενδεχομένως περνούν συχνά σε δεύτερη μοίρα και αξιοποιούνται αρκετά.
"Δεν ήταν ένα απλό χάπενιγκ, αλλά μία βίωση", σχολίασε ο Χ. Μπίμπασης, εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Δωρεάν τεστ ΠΑΠ στην πλατεία Αριστοτέλους για χιλιάδες γυναίκες

Περισσότερες από εκατό Θεσσαλονικιές θα κάνουν δωρεάν μαστογραφία και Pap τεστ. Αρκεί να βρεθούν στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα γίνεται προληπτικός έλεγχος, από την αντινομαρχία Υγείας σε συνεργασία με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια και το Θεαγένειο Νοσοκομείο. Σύνθημα «Αυτό που θέλουν οι γυναίκες» κι αφορμή η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Ο καρκίνος του μαστού προσβάλει κάθε χρόνο 1.500 Ελληνίδες. Μία στις 10 γυναίκες στη διάρκεια της ζωής αναμένεται να προσβληθεί από τη νόσο. Η αυτοεξέταση του μαστού(κάθε γυναίκα μπορεί να το κάνει μετά τα 25 χρόνια της), η εξέταση από ειδικό γιατρό(οπωσδήποτε μετά τα 35 για μια φορά το χρόνο) και η μαστογραφία(μετά τα 40), σώζουν ζωές.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ιός HPV που ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου τη μήτρας προσβάλει με... ρυθμό επιδημίας: πάνω από το 40-45% του γυναικείου πληθυσμού. Σύμφωνα με τον διοικητή του Θεαγενείου Νοσοκομείου, Δημήτρη Χριστογιάννη, περίπου 60 γυναίκες έκλεισαν ραντεβού για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κι άλλες τόσες για Pap τεστ. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι, πέρσι, μέσω του προγράμματος Interegg III, υποβλήθηκαν σε τεστ 4.500 βορειοελλαδίτισσες και τα ποσοστά έδειξαν ότι μόλις το 2% αυτών έπασχε από τη νόσο.